Sucha Krakowska wg W. Sataleckiego z 1912r. 350g

Dostępność: 45
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 17,50 zł 17.50
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Data przydatności do spożycia: 27.03.2024

 

Kiełbasa krakowska majstra masarskiego Wincentego Sataleckiego z Krakowa (zm. 1914), była produktem tradycji masarskich, jakie odziedziczył po przodku Janoszu, zmarłym w Koszycach w 1829. Przy ulicy Floriańskiej 6 w Kamienicy Sataleckich „Pod Okiem Opatrzności i dwoma barankami” mieścił się pierwszy zakład i sklep.

 

Sposób przygotowania powyższego gatunku kiełbasy jest następujący:

"Wyżyłkowane, chude mięso wieprzowe należy pokrajać w kostki wielkości 3 cm.kw.; jeżeli ma kiełbasa składać się również z mięsa wołowego, to kostki tego mięsa maja mieć wielkość 2 cm. kw. Pokrajane mięso trzeba zamarynować, dodając soli, saletry, cukru. Marynować go należy około dwóch dni, dopóki nie nabierze koloru różowego. Po wymarynowaniu należy mięso z przyprawą dobrze wymieszać, ażeby cząstki jego dobrze się pozlepiały. Dia lepszej spoistości kawałeczków mięsa można dodać mięsa wołowego, wymarynowanego, drobno posiekanego maszyną przez sitko o dziurkach 2-3 mm. i z odpowiednia ilością wody dobrze ręcznie lub maszynowo wymieszanego w ilości około 10%. Również należy dodać tłuszczu posiekanego w ładną kostkę wielkości około 5 mm kw., także około 10%. - Przygotowane mięso należy nadziać w kiszki szerokie, krając je na kawałki około 50 cm. W ten sposób wyrobione kiełbasy maja bardzo dobry smak i ładny wygląd."

 

Przyprawa na 100kg mięsa: 2 kg soli, 15 dkg pieprzu, 3 dkg saletry, 3 dkg gałki muszkatołowej i główka czosnku.

 

     Skład:

  • dokładnie taki jak w przepisie tylko saletrę (jest zakazana) zastąpiłem peklosolą.

 

Ze 100kg mięsa (wieprzowina i wołowina) otrzymałem niespełna 70 kg gotowej kiełbasy.

 

Kiełbasę sucha krakowską pakuje próżniowo.

pozdrawiam Masarz

 

 

 

Dane techniczne

Rodzaje Wędlin Kiełbasy
Wędliny drobiowe Nie
Grillowe Nie
Receptury PRL Nie
Przedwojenne Receptury Tak
Bez Konserwantów Nie

Opinie o produkcie (3)

Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

24 października 2022

Przepyszna . Polecam serdecznie.

17 lutego 2023

Smaczna, duże kawałki mięsa, aromatyczna

26 lutego 2024

Smaczna,dobrze doprawiona,stary,dobry smak,polecam

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl