Chlorek wapnia- sól serowarska 40g

Dostępność: 11
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,60 zł 4.60
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Data przydatności do spożycia:

 

Chlorek wapnia jest środkiem stosowanym w serowarstwie. Jego zadaniem jest zwiększenie wydajności produkcji sera. Jest niezbędny, gdy korzystamy z mleka małopasteryzowanego, lub świeżego o niskiej zawartości wapnia. Chlorek wapnia polepsza konsystencję i krzepliwość mleka. Jego użycie zmniejsza straty kazeiny oraz tłuszczu.

To właśnie dzięki niemu skrzep serowarski jest bardziej zwarty i łatwiej ulega obróbce, co wpływa na łatwość obkurczania sera.

 

Jedno opakowanie wystarcza na 1000-1420 L mleka.

 

Dawkowanie:

Chlorek wapnia o stężeniu należy stosować w proporcji 0,7-1 g (szczyptę) chlorku wapnia na 10 L mleka.

 

Sposób użycia:

Zalecaną ilość chlorku wapnia rozpuść w 50 ml przegotowanej wody i wlej do mleka. Produkt należy dodać przed zaszczepieniem kulturami bakteryjnymi i podpuszczką. Stosować zgodnie z dawkowaniem producenta — nadmiar chlorku wapnia może przyczynić się do gorzkiego smaku wyrobu.

 

UWAGA:

Działa drażniąco na oczy. W przypadku dostania się chlorku do oczu należy niezwłocznie przemywać je wodą przez kilka minut.

Opinie o produkcie (1)

Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

18 maja 2023

To działa! Pierwszy ser za mną, próba całkiem udana. Na weekend drugie podejście.:)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl