Chlorek wapnia- sól serowarska 40g
Opis
Chlorek wapnia jest środkiem stosowanym w serowarstwie. Jego zadaniem jest zwiększenie wydajności produkcji sera. Jest niezbędny, gdy korzystamy z mleka małopasteryzowanego, lub świeżego o niskiej zawartości wapnia. Chlorek wapnia polepsza konsystencję i krzepliwość mleka. Jego użycie zmniejsza straty kazeiny oraz tłuszczu.
To właśnie dzięki niemu skrzep serowarski jest bardziej zwarty i łatwiej ulega obróbce, co wpływa na łatwość obkurczania sera.
Jedno opakowanie wystarcza na 1000-1420 L mleka.
Dawkowanie:
Chlorek wapnia o stężeniu należy stosować w proporcji 0,7-1 g (szczyptę) chlorku wapnia na 10 L mleka.
Sposób użycia:
Zalecaną ilość chlorku wapnia rozpuść w 50 ml przegotowanej wody i wlej do mleka. Produkt należy dodać przed zaszczepieniem kulturami bakteryjnymi i podpuszczką. Stosować zgodnie z dawkowaniem producenta — nadmiar chlorku wapnia może przyczynić się do gorzkiego smaku wyrobu.
UWAGA:
Działa drażniąco na oczy. W przypadku dostania się chlorku do oczu należy niezwłocznie przemywać je wodą przez kilka minut.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Andrzej Gorgolewski
To działa! Pierwszy ser za mną, próba całkiem udana. Na weekend drugie podejście.:)