Mortadela wędzona 550g

mortadela wędzona logo.png
  • promocja
Dostępność: 10
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 11,50 zł 17,50 zł 11.50
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 15,50 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Termin przydatności do spożycia: 05.07.2024
 
Obszar pochodzenia mortadeli jest absolutnie potwierdzony: Bolonia, miasto, w którym przechowywane są najstarsze dowody producenta mortadeli.
Pierwszy nieoficjalny przepis pospolitej mortadeli pochodzi z 1557 roku. Według licznych źródeł „ojcem” mortadeli, czyli tym, który stworzył pierwszy przepis, był Cristoforo di Messisbugo. Był on kucharzem, który pracował na dworze w Este (okolica Padwy), i autorem jednego z pierwszych traktatów o gastronomii. Książka Libro novo opisuje jak przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy, została napisana dokładnie w 1557 roku. W książce wyjaśnia on wszystkie etapy przetwarzania i przygotowania mortadeli, z podaniem składników, które ją tworzą.
Natomiast pierwszy prawdziwy przepis na mortadelę bolońską dostarczył agronom Vincenzo Tanara w 1667 roku z dokładnymi wskazaniami składników i znacznie większą ilością tłuszczu niż obecnie. To właśnie na tej recepturze wzorowana jest dzisiejsza mortadela bolońska.
 
Jest to wędlina o klasycznym, dość wyrazistym smaku, lekko słona, z wyczuwalna nutą pieprzu. Konsystencja gwarantuje łatwe krojenie w cienkie plastry. Mortadela to smaczna wędlina, znakomita zarówno na kanapki, jak również do smażenia, pizzy i zapiekanek.

     

 

     Skład: 

  • mięso wieprzowe 81,7%
  • skrobia ziemniaczana
  • sól peklowa
  • mieszanka przypraw naturalnych
  • aromaty
  • konserwant: azotyn sodu
  • alergeny: jajka w proszku
  • bułka tarta
  • koncentrat białka sojowego
  • białka mleka

 

Produkt w osłonce niejadalnej.

Produkt pakowany próżniowo, lub w atmosferze gazu ochronnego.

 

Dane techniczne

Rodzaje Wędlin Parówki i Mortadele
Wędliny drobiowe Nie
Grillowe Nie
Receptury PRL Tak
Przedwojenne Receptury Nie
Bez Konserwantów Nie

Opinie o produkcie (18)

Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

24 lutego 2022

Polecam

1 kwietnia 2022

Nigdy nie przepadałam za mortadelą, ale postanowiłam zaryzykować. Zachęciło mnie to, że jest to mortadela wędzona. Wprawdzie smak wędzenia nie jest jakoś specjalnie wyrazisty, ale sama mortadela bardzo mi smakowała :)

2 maja 2022

Smaczna i aromatyczna. Polecam.

2 czerwca 2022

Smaczna mortadela, ale ja uwielbiam ją na ciepło panierowaną jak schabowe w jajku i bułce tartej do ziemniaczków z koperkiem. Pyszne połączenie

15 czerwca 2022

Bardzo aromatyczna Wyśmienity smak Polecam

19 września 2022

Bardzo dobre. Serdeczne polecam

19 września 2022

Najwyższa jakość

19 września 2022

Wszystko ok

19 września 2022

Wspaniała

19 września 2022

Serdecznie polecam

30 września 2022

Dostałam jako gratis. Rewelacja,czuć bardzo dużą zawartość mięsa. Polecam !

15 listopada 2022

Bardzo dobra smakowo ale jak dla mnie trochę za ścisła.

1 grudnia 2022

Mocno mięsna ale przez to trochę nie przypomina mi mortadeli np. włoskiej jest zbyt ścisła ale kwestia gustu

9 stycznia 2023

Najlepsza jaką ostatnim czasem jadłem bo kupić dobrą mortadelę polską jest trudno. Mały minusik za brak gorczycy która kiedyś byla dodawana za prlu i mogła by być troszkę luźniejsza mniej zbita. Polecam.

27 stycznia 2023

Bardzo dobra taka jak kiedyś

17 lutego 2023

Genialny smak i konsystencja. Przypomniało mi się dzieciństwo. Dziękuję

31 sierpnia 2023

To jedyna mortadela którą jadam :) smak super

29 września 2023

Prawdziwa, jak za dawnych lat, mortadelka. Można ją również przyrządzić na ciepło w panierce z jajka i bułeczki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl