Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją:
17,50 zł
Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
Obszar pochodzenia mortadeli jest absolutnie potwierdzony: Bolonia, miasto, w którym przechowywane są najstarsze dowody producenta mortadeli.
Pierwszy nieoficjalny przepis pospolitej mortadeli pochodzi z 1557 roku. Według licznych źródeł „ojcem” mortadeli, czyli tym, który stworzył pierwszy przepis, był Cristoforo di Messisbugo. Był on kucharzem, który pracował na dworze w Este (okolica Padwy), i autorem jednego z pierwszych traktatów o gastronomii. Książka Libro novo opisuje jak przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy, została napisana dokładnie w 1557 roku. W książce wyjaśnia on wszystkie etapy przetwarzania i przygotowania mortadeli, z podaniem składników, które ją tworzą.
Natomiast pierwszy prawdziwy przepis na mortadelę bolońską dostarczył agronom Vincenzo Tanara w 1667 roku z dokładnymi wskazaniami składników i znacznie większą ilością tłuszczu niż obecnie. To właśnie na tej recepturze wzorowana jest dzisiejsza mortadela bolońska.
Jest to wędlina o klasycznym, dość wyrazistym smaku, lekko słona, z wyczuwalna nutą pieprzu. Konsystencja gwarantuje łatwe krojenie w cienkie plastry. Mortadela to smaczna wędlina, znakomita zarówno na kanapki, jak również do smażenia, pizzy i zapiekanek.
Skład:
mięso wieprzowe
sól peklowa
pieprz biały
czosnek suszony
cukier
Produkt w osłonce niejadalnej.
Produkt pakowany próżniowo, lub w atmosferze gazu ochronnego.
Dane techniczne
Rodzaje Wędlin
Parówki i Mortadele
Wędliny drobiowe
Nie
Grillowe
Nie
Receptury PRL
Tak
Przedwojenne Receptury
Nie
Bez Konserwantów
Nie
Opinie o produkcie (19)
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Rafał Bławat
24 lutego 2022
Polecam
BeataN
1 kwietnia 2022
Nigdy nie przepadałam za mortadelą, ale postanowiłam zaryzykować. Zachęciło mnie to, że jest to mortadela wędzona. Wprawdzie smak wędzenia nie jest jakoś specjalnie wyrazisty, ale sama mortadela bardzo mi smakowała :)
Andrzej Gorgolewski
2 maja 2022
Smaczna i aromatyczna. Polecam.
Marta Gleinert
2 czerwca 2022
Smaczna mortadela, ale ja uwielbiam ją na ciepło panierowaną jak schabowe w jajku i bułce tartej do ziemniaczków z koperkiem. Pyszne połączenie
Wioletta Jankowska
15 czerwca 2022
Bardzo aromatyczna
Wyśmienity smak
Polecam
Koneser
19 września 2022
Bardzo dobre. Serdeczne polecam
Robert Lewandowski
19 września 2022
Najwyższa jakość
Fan Starej Wedliniarni
19 września 2022
Wszystko ok
Koneser
19 września 2022
Wspaniała
Lewy
19 września 2022
Serdecznie polecam
Ewa Kamińska-Ciesielska
30 września 2022
Dostałam jako gratis. Rewelacja,czuć bardzo dużą zawartość mięsa. Polecam !
Maria Baczyńska
15 listopada 2022
Bardzo dobra smakowo ale jak dla mnie trochę za ścisła.
Wojciech Żurakowski
1 grudnia 2022
Mocno mięsna ale przez to trochę nie przypomina mi mortadeli np. włoskiej jest zbyt ścisła ale kwestia gustu
Paweł Hausotter
9 stycznia 2023
Najlepsza jaką ostatnim czasem jadłem bo kupić dobrą mortadelę polską jest trudno. Mały minusik za brak gorczycy która kiedyś byla dodawana za prlu i mogła by być troszkę luźniejsza mniej zbita. Polecam.
Danuta Łukacz
27 stycznia 2023
Bardzo dobra taka jak kiedyś
Dorota
17 lutego 2023
Genialny smak i konsystencja. Przypomniało mi się dzieciństwo. Dziękuję
BeataN
31 sierpnia 2023
To jedyna mortadela którą jadam :) smak super
Halina Pompowska
29 września 2023
Prawdziwa, jak za dawnych lat, mortadelka. Można ją również przyrządzić na ciepło w panierce z jajka i bułeczki.
Bogdan
20 listopada 2024
Bardzo dobra. Chciałem spróbować smaku mortadeli który jakoś tam pamiętam. Z racji wieku, "najstarsza" mortadela jaką pamiętam, jest z czasów PRL. Ta którą otrzymałem jest inna, na pewno znacznie lepsza. Dużo więcej mięsa, posmak lubczyku (którego nie widać w składzie na opakowaniu), bo to chyba nie maggi ? To z plusów ...... Brak tylko trochę posmaku wędzenia w wyrobie który nazywa się wędzonym. Ale trudno z tego robić zarzut, bo taki wyrób nie jest łatwo uwędzić. Reasumując - polecam
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Rafał Bławat
Polecam
BeataN
Nigdy nie przepadałam za mortadelą, ale postanowiłam zaryzykować. Zachęciło mnie to, że jest to mortadela wędzona. Wprawdzie smak wędzenia nie jest jakoś specjalnie wyrazisty, ale sama mortadela bardzo mi smakowała :)
Andrzej Gorgolewski
Smaczna i aromatyczna. Polecam.
Marta Gleinert
Smaczna mortadela, ale ja uwielbiam ją na ciepło panierowaną jak schabowe w jajku i bułce tartej do ziemniaczków z koperkiem. Pyszne połączenie
Wioletta Jankowska
Bardzo aromatyczna Wyśmienity smak Polecam
Koneser
Bardzo dobre. Serdeczne polecam
Robert Lewandowski
Najwyższa jakość
Fan Starej Wedliniarni
Wszystko ok
Koneser
Wspaniała
Lewy
Serdecznie polecam
Ewa Kamińska-Ciesielska
Dostałam jako gratis. Rewelacja,czuć bardzo dużą zawartość mięsa. Polecam !
Maria Baczyńska
Bardzo dobra smakowo ale jak dla mnie trochę za ścisła.
Wojciech Żurakowski
Mocno mięsna ale przez to trochę nie przypomina mi mortadeli np. włoskiej jest zbyt ścisła ale kwestia gustu
Paweł Hausotter
Najlepsza jaką ostatnim czasem jadłem bo kupić dobrą mortadelę polską jest trudno. Mały minusik za brak gorczycy która kiedyś byla dodawana za prlu i mogła by być troszkę luźniejsza mniej zbita. Polecam.
Danuta Łukacz
Bardzo dobra taka jak kiedyś
Dorota
Genialny smak i konsystencja. Przypomniało mi się dzieciństwo. Dziękuję
BeataN
To jedyna mortadela którą jadam :) smak super
Halina Pompowska
Prawdziwa, jak za dawnych lat, mortadelka. Można ją również przyrządzić na ciepło w panierce z jajka i bułeczki.
Bogdan
Bardzo dobra. Chciałem spróbować smaku mortadeli który jakoś tam pamiętam. Z racji wieku, "najstarsza" mortadela jaką pamiętam, jest z czasów PRL. Ta którą otrzymałem jest inna, na pewno znacznie lepsza. Dużo więcej mięsa, posmak lubczyku (którego nie widać w składzie na opakowaniu), bo to chyba nie maggi ? To z plusów ...... Brak tylko trochę posmaku wędzenia w wyrobie który nazywa się wędzonym. Ale trudno z tego robić zarzut, bo taki wyrób nie jest łatwo uwędzić. Reasumując - polecam