Obszar pochodzenia mortadeli jest absolutnie potwierdzony: Bolonia, miasto, w którym przechowywane są najstarsze dowody producenta mortadeli.
Pierwszy nieoficjalny przepis pospolitej mortadeli pochodzi z 1557 roku. Według licznych źródeł „ojcem” mortadeli, czyli tym, który stworzył pierwszy przepis, był Cristoforo di Messisbugo. Był on kucharzem, który pracował na dworze w Este (okolica Padwy), i autorem jednego z pierwszych traktatów o gastronomii. Książka Libro novo opisuje jak przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy, została napisana dokładnie w 1557 roku. W książce wyjaśnia on wszystkie etapy przetwarzania i przygotowania mortadeli, z podaniem składników, które ją tworzą.
Natomiast pierwszy prawdziwy przepis na mortadelę bolońską dostarczył agronom Vincenzo Tanara w 1667 roku z dokładnymi wskazaniami składników i znacznie większą ilością tłuszczu niż obecnie. To właśnie na tej recepturze wzorowana jest dzisiejsza mortadela bolońska.
Jest to wędlina o klasycznym, dość wyrazistym smaku, lekko słona, z wyczuwalna nutą pieprzu. Konsystencja gwarantuje łatwe krojenie w cienkie plastry. Mortadela to smaczna wędlina, znakomita zarówno na kanapki, jak również do smażenia, pizzy i zapiekanek.
Skład:
mięso wieprzowe 84%
słonina wieprzowa
sól peklowa
czosnek suszony
pieprz biały
cukier
Produkt w osłonce niejadalnej.
Produkt pakuję próżniowo, lub w atmosferze gazu ochronnego.
Dane techniczne
Rodzaje Wędlin
Parówki i Mortadele
Wędliny drobiowe
Nie
Grillowe
Nie
Receptury PRL
Nie
Przedwojenne Receptury
Nie
Bez Konserwantów
Nie
Opinie o produkcie (17)
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Rafał Bławat
24 lutego 2022
Super
Andrzej Gorgolewski
25 lutego 2022
Pyszna, polecam gorąco!
Marcin Łowkis
29 marca 2022
Mortadella con pancetta to jest po prostu PYCHA :)
Elżbieta
17 maja 2022
Mortadela rewelacyjna, naszpikowana wyczuwalnymi kawałeczkami miękkiej, rozpływającej się w ustach słoninki. Wyrazista w smaku.
Wioletta Jankowska
15 czerwca 2022
Smak rewelacyjny
Polecam wszystkim
Agnieszka Szywała
17 czerwca 2022
Pyszna super do sałatki
Robert Lewandowski
19 września 2022
Najwyższa jakość
Pasjonat wędlin
19 września 2022
Wszystko ok
Koneser
19 września 2022
Bardzo dobra. Serdeczne polecam
Fan Starej Wedliniarni
19 września 2022
Pyszna
Piotr Konsik
3 listopada 2022
Rewelacja - naprawdę fajna mortadela, idealna zarówno jako dodatek do kanapek, jak i innych pomysłów kulinarnych.
Monika Chruśniak
14 grudnia 2022
Mortadella? Serio? Nazwa nie zachęca ale kiełbaska jest przepyszna! Miód malina! Rewelacja!
Dorota Orzelska
19 lutego 2023
Dla mnie najbardziej nijaka z kiełbas.
Wychodzą fajne gołąbki po przyprawienia po swojemu.
Elżbieta Olender
18 marca 2023
Zaskakująco smaczna
Andrzej Świtalski
8 listopada 2023
Bardzo smaczna ciekawą niespodzianką jest słoninka w środku która dodaje jej uroku jak również urozmaica smak swoją chrupkością. Pamiętać należy aby nie jeść wędlin natychmiast po wyjęciu z lodówki lecz dopiero po kilku minutach. Bardzo schłodzona wędlina nie ma takiego smaku jak ta o pokojowej temperaturze.
Elżbieta Olender
12 lutego 2024
Do bułeczki z masełkiem w sam raz , mięciutka, wyraźnie czuć słoninkę.
Przem
24 października 2024
Zastanawiałem się przed kupnem, bo mortadela nie za dobrze mi się kojarzy, z wiadomych powodów. Ale jest bardzo smaczna, nie żałuję.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Rafał Bławat
Super
Andrzej Gorgolewski
Pyszna, polecam gorąco!
Marcin Łowkis
Mortadella con pancetta to jest po prostu PYCHA :)
Elżbieta
Mortadela rewelacyjna, naszpikowana wyczuwalnymi kawałeczkami miękkiej, rozpływającej się w ustach słoninki. Wyrazista w smaku.
Wioletta Jankowska
Smak rewelacyjny Polecam wszystkim
Agnieszka Szywała
Pyszna super do sałatki
Robert Lewandowski
Najwyższa jakość
Pasjonat wędlin
Wszystko ok
Koneser
Bardzo dobra. Serdeczne polecam
Fan Starej Wedliniarni
Pyszna
Piotr Konsik
Rewelacja - naprawdę fajna mortadela, idealna zarówno jako dodatek do kanapek, jak i innych pomysłów kulinarnych.
Monika Chruśniak
Mortadella? Serio? Nazwa nie zachęca ale kiełbaska jest przepyszna! Miód malina! Rewelacja!
Dorota Orzelska
Dla mnie najbardziej nijaka z kiełbas. Wychodzą fajne gołąbki po przyprawienia po swojemu.
Elżbieta Olender
Zaskakująco smaczna
Andrzej Świtalski
Bardzo smaczna ciekawą niespodzianką jest słoninka w środku która dodaje jej uroku jak również urozmaica smak swoją chrupkością. Pamiętać należy aby nie jeść wędlin natychmiast po wyjęciu z lodówki lecz dopiero po kilku minutach. Bardzo schłodzona wędlina nie ma takiego smaku jak ta o pokojowej temperaturze.
Elżbieta Olender
Do bułeczki z masełkiem w sam raz , mięciutka, wyraźnie czuć słoninkę.
Przem
Zastanawiałem się przed kupnem, bo mortadela nie za dobrze mi się kojarzy, z wiadomych powodów. Ale jest bardzo smaczna, nie żałuję.