Pasztet pieczony z żurawiną 450g
Opis
Termin przydatności do spożycia 27.12.2024
Historyczną krainą pasztetu, a w zasadzie pâté, jest średniowieczna Francja. Pierwsze wzmianki o sztuce przyrządzania pasztetów pojawiają się w wersetach spisanych przez XIV-wiecznego poetę normandzkiego Grace de la Bigne. Wspomniana przez niego receptura składała się z trzech dużych kuropatw, sześciu przepiórek i dwunastu skowronków. Pochodzące z XV wieku włoskie pisma autorstwa Bartolomeo Sacchi zdradzają z kolei kilka nietuzinkowych metod przyprawiania, bazujących na dodatkach, takich jak papryka, cynamon i goździki. Popularność pochodzących z Francji pasztetów w Polsce zaczęła rosnąć w wieku XVI, kiedy na najzamożniejszych dworach zatrudniano mistrzów przyrządzania pasztetów. Z czasem, w epoce nowożytnej, na przełomie XVII i XVIII wieku, nazywać ich zaczęto pasztetnikami. Wtedy też przygotowanie idealnego pasztetu traktowane było jako swego rodzaju sztuka, a nie każdy kucharz zdolny był stworzyć prawdziwe arcydzieło, dlatego też pasztetnicy cieszyli się dużym uznaniem wśród przedstawicieli najbogatszej klasy społecznej. Elementem podkreślenia elitarnego charakteru pasztetów były zarówno wysokie wynagrodzenia samych mistrzów kulinarnych, ale także bogaty sposób zdobienia ich wyrobów, który do dziś bywa spotykany chociażby w kuchni rosyjskiej. To, co dawniej było wyjątkowe w pasztetach, pozostało aktualne i dziś, zwiększyła się jedynie jego popularność i powszechność. Dziś również ogromny wpływ na smak pasztetu ma jakość komponentów, mięsa oraz wątróbki. Za oryginalność niektórych wersji smakowych odpowiadają z kolei różnego typu dodatki – pomidory czy zielony pieprz.
Skład:
- mięso wieprzowe
- tłuszcz wieprzowy
- wątróbka wieprzowa
- suszona żurawina 6%
- wątróbka drobiowa
- susz jajeczny
- bułka tarta
- cebula
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- imbir
- ziele angielskie
- liść laurowy
- cukier
- czosnek
- serwatka
- aromaty
- sól peklująca
Produkt pakuję próżniowo, lub w atmosferze gazu ochronnego.
Dane techniczne
Rodzaje Wędlin | Pieczone |
Wędliny drobiowe | Nie |
Grillowe | Nie |
Receptury PRL | Nie |
Przedwojenne Receptury | Tak |
Bez Konserwantów | Nie |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Rafał Bławat
Smaczny dziś Przyszedł.
Elżbieta Rybak
Bardzo smaczny z ulubioną żurawiną.
Agnieszka
Zamówiłam pierwszy raz coś innego ale pyszne
Agnieszka
Mój ulubiony. Polecam
femur
Super smaczne połączenie owoców z pasztetem .Polecam!
Agnieszka Szywała
Mój ulubiony pasztet
Marta Gleinert
Jeden z lepszych pasztetów jaki jadłam. Bardzo ładnie prezentuje się na imprezach na desce z mięsami/wędlinami, na codzień na bułce z masłem petarda.
Agnieszka Szywała
Mój ulubiony
Agnieszka Szywała
Mój ulubiony
Mariola
Na tym pasztecie się zawiodłam. Był tępy i miałam wrażenie, że jest dodana do niego żelatyna. Poza tym nie mój smak.
Robert Lewandowski
Pasztet palce lizac
Robert
Pasztet świetny. Nie kupisz takiego w sklepie
L
Bardzo dobry
Małgorzata Szczerba
Pasztet- miodzio,bardzo dobry! Gdyby było więcej żurawiny,to bym się nie pogniewała:):):)! Polecam!
Smakosz
Najwyższa jakość
Koneser
Najwyższa jakość
Ggg
Wszystko ok
Bydgoszczanin
Pierwsza klasa
Pasjonat wędlin
Wyjatkowy smak
Fan Starej Wedliniarni
Niezapomniany smak
Koneser
Bardzo dobra. Serdeczne polecam
Agnieszka Szywała
Pasztet jak zawsze bardzo dobry. Dla mnie najsmaczniejszy.
Dorota
Dla nas kompletnie bez smaku i grudkowata konsystencja. Ale każdy jest inny i ma inny smak.
Ewa Kamińska-Ciesielska
Dobry,ale z śliwką jednak jak dla mnie numer jeden.
BeataN
Bardzo mi smakuje
Małgorzata Szczerba
Pierwsza klasa,bardzo dobry!