Pasztet ze śliwkami węgierkami opakowanie 400g

Opis
Termin przydatności do spożycia: 05.05.2025
Historyczną krainą pasztetu, a w zasadzie pâté, jest średniowieczna Francja. Pierwsze wzmianki o sztuce przyrządzania pasztetów pojawiają się w wersetach spisanych przez XIV-wiecznego poetę normandzkiego Grace de la Bigne. Wspomniana przez niego receptura składała się z trzech dużych kuropatw, sześciu przepiórek i dwunastu skowronków. Pochodzące z XV wieku włoskie pisma autorstwa Bartolomeo Sacchi zdradzają z kolei kilka nietuzinkowych metod przyprawiania, bazujących na dodatkach, takich jak papryka, cynamon i goździki. Popularność pochodzących z Francji pasztetów w Polsce zaczęła rosnąć w wieku XVI, kiedy na najzamożniejszych dworach zatrudniano mistrzów przyrządzania pasztetów. Z czasem, w epoce nowożytnej, na przełomie XVII i XVIII wieku, nazywać ich zaczęto pasztetnikami. Wtedy też przygotowanie idealnego pasztetu traktowane było jako swego rodzaju sztuka, a nie każdy kucharz zdolny był stworzyć prawdziwe arcydzieło, dlatego też pasztetnicy cieszyli się dużym uznaniem wśród przedstawicieli najbogatszej klasy społecznej. Elementem podkreślenia elitarnego charakteru pasztetów były zarówno wysokie wynagrodzenia samych mistrzów kulinarnych, ale także bogaty sposób zdobienia ich wyrobów, który do dziś bywa spotykany chociażby w kuchni rosyjskiej. To, co dawniej było wyjątkowe w pasztetach, pozostało aktualne i dziś, zwiększyła się jedynie jego popularność i powszechność. Dziś również ogromny wpływ na smak pasztetu ma jakość komponentów, mięsa oraz wątróbki. Za oryginalność niektórych wersji smakowych odpowiadają z kolei różnego typu dodatki – pomidory czy zielony pieprz.
Pasztet ze śliwkami węgierkami to wykwintny specjał, który łączy tradycyjny smak pasztetu z delikatną słodyczą suszonych śliwek. Ta wyjątkowa kompozycja smakowa sprawia, że nasz pasztet doskonale komponuje się zarówno z pieczywem, jak i jako samodzielna przystawka na zimno.
Składniki:
- mięso wieprzowe
- tłuszcz wieprzowy
- śliwka suszona (8%)
- wątróbka wieprzowa
- susz jajeczny
- bułka tarta
- cebula
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- imbir
- ziele angielskie
- liść laurowy
- cukier
- czosnek
- serwatka
- soja
- seler
- gorczyca
- sól peklowa
Nasz pasztet ze śliwkami węgierkami jest starannie przygotowywany z najwyższej jakości składników, co gwarantuje jego doskonały smak i aromat. Produkt pakujemy próżniowo lub w atmosferze gazu ochronnego, aby zapewnić jego świeżość i długotrwałą przydatność do spożycia.
Pasztet ze śliwkami węgierkami to doskonały wybór dla miłośników tradycyjnych smaków z nutą słodyczy, idealny na kanapki oraz jako elegancka przystawka na przyjęciach.
Dane techniczne
Rodzaje Wędlin | Pieczone |
Wędliny drobiowe | Nie |
Grillowe | Nie |
Receptury PRL | Nie |
Przedwojenne Receptury | Tak |
Bez Konserwantów | Nie |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Rafał Bławat
Ze śliwką Rewelacja.
Elżbieta Rybak
Pyszny pasztet.polecam.
Agnieszka
Zamówiłam pierwszy raz. Super
BeataN
Bardzo dobry pasztet. Śliwka bardzo dobrze komponuje się smakowo z dobrze doprawionym mięskiem
Daniel Flisikowski
Śliwka robi robotę polecam
Robert Lewandowski Lewandowski
Bardzo dobry pasztet!
Robert
Polecam
L
Bardzo dobry
Smakosz
Najwyższa jakość
Koneser
Palce lizac
Ggg
Wszystko ok
Bydgoszczanin
Pierwsza klasa
Pasjonat wędlin
Wyjatkowy smak
Fan Starej Wedliniarni
Niezapomniany smak
Koneser
Bardzo dobra. Serdeczne polecam
Ewa Kamińska-Ciesielska
Pasztet rewalacja,mięsny i dobrze doprawiony. Polecam!!
Elżbieta Olender
Cała rodzinka zachwycona tym pasztetem-polecam
Ketosia
Pyszny pasztet! Kupiłam po raz drugi i po raz drugi jestem zachwycona! Polecam wszystkim amatorom pasztetów!
Zbigniew O.
Nie przepadam za pasztetami z owocami w środku, ale ten jest bardzo smaczny.