Pasztetowa wiejska 470g

Opis
Termin przydatności do spożycia 12.05.2025
Historyczną krainą pasztetu, a w zasadzie pâté, jest średniowieczna Francja. Pierwsze wzmianki o sztuce przyrządzania pasztetów pojawiają się w wersetach spisanych przez XIV-wiecznego poetę normandzkiego Grace de la Bigne. Wspomniana przez niego receptura składała się z trzech dużych kuropatw, sześciu przepiórek i dwunastu skowronków. Pochodzące z XV wieku włoskie pisma autorstwa Bartolomeo Sacchi zdradzają z kolei kilka nietuzinkowych metod przyprawiania, bazujących na dodatkach, takich jak papryka, cynamon i goździki. Popularność pochodzących z Francji pasztetów w Polsce zaczęła rosnąć w wieku XVI, kiedy na najzamożniejszych dworach zatrudniano mistrzów przyrządzania pasztetów. Z czasem, w epoce nowożytnej, na przełomie XVII i XVIII wieku, nazywać ich zaczęto pasztetnikami. Wtedy też przygotowanie idealnego pasztetu traktowane było jako swego rodzaju sztuka, a nie każdy kucharz zdolny był stworzyć prawdziwe arcydzieło, dlatego też pasztetnicy cieszyli się dużym uznaniem wśród przedstawicieli najbogatszej klasy społecznej. Elementem podkreślenia elitarnego charakteru pasztetów były zarówno wysokie wynagrodzenia samych mistrzów kulinarnych, ale także bogaty sposób zdobienia ich wyrobów, który do dziś bywa spotykany chociażby w kuchni rosyjskiej. To, co dawniej było wyjątkowe w pasztetach, pozostało aktualne i dziś, zwiększyła się jedynie jego popularność i powszechność. Dziś również ogromny wpływ na smak pasztetu ma jakość komponentów, mięsa oraz wątróbki. Za oryginalność niektórych wersji smakowych odpowiadają z kolei różnego typu dodatki – pomidory czy zielony pieprz.
Skład:
- mięso wieprzowe 68%
- tłuszcz wieprzowy
- wątróbka wieprzowa
- susz jajeczny
- bułka tarta
- warzywa suszone
- sól
- mieszanka przypraw naturalnych
- aromaty
- glukoza
- ekstrakt drożdżowy
- sól peklowa
Produkt w osłonce barierowej niejadalnej.
Pakowany w atmosferze gazu ochronnego.
Dane techniczne
Wędliny drobiowe | Nie |
Grillowe | Nie |
Receptury PRL | Nie |
Przedwojenne Receptury | Tak |
Bez Konserwantów | Nie |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Rafał Bławat
Super jak na pasztet to posiada dużo%mięsa co zazwyczaj w pasztetach sie rzadko zdarza, super.
Andrzej Gorgolewski
Smaczna i nie szkodzi wcale że nie jest kremowa.Swojska i przyprawiona.
Agnieszka Szywała
Pasztet jak za dawnych czasów. Super smak
Agnieszka
Jak zawsze pyszny
Ela
Pasztetowa w swojej strukturze jest ścisła, ale to nie przeszkadza, ponieważ w smaku jest przepyszna.
Elżbieta Rybak
Bardzo smaczna, wyrazista w smaku.polecam.
KRYSTYNA KOBIAŁKA
Bardzo dobra, polecam
. Zbigniew Wrona
Dzisiaj próbowany bardzo dobry
Robert Lewandowski
Bardzo dobra
Robert
Wysmienita
L
Polecam
Koneser
Niezwykła w smaku
Smakosz
Najwyższa jakość
Robert
Bardzo dobra
Fan Starej Wedliniarni
Bardzo smaczna
Smakosz
Jak za dawnych czasów
Agnieszka Szywała
Ja od dziadka. Polecam
Małgorzata Szczerba
Bardzo dobra,najbardziej smakuje mężowi szybko znika z lodówki!!!
Andrzej Gorgolewski
Pyszna na swojski chlebuś i z ogórkiem kiszonym. Polecam.
Piotr Konsik
Mi smakuje, idealnie pasuje na kanapki z ogórkiem kiszonym lub pomidorem. Dobrze doprawiona. Uważam, że to naprawdę spoko produkt.
Pafcio
Bardzo dobra pasztetowa.
Ewa R
Smaczna,polecam.
Elżbieta
Kolejny raz zamówiona pasztetowa i nie zawiodłam się. Poezja smaku. Polecam!
Agnieszka Szywała
Smaczna jak zawsze
Andrzej Gorgolewski
Moja ulubiona. Pod ogóreczka - mniam.
Beata
Bardzo dobra pasztetowa, polecam.
Aleksander Żurakowski
Tradycyjny smak,jak z dawnych lat- pogratulowac tylko wyrobu!
Ed Rat
Super doprawiona i smaczna. Polecam.