Serdelki Polskie 550 g

Dostępność: 10
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 16,50 zł 16.50
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Termin przydatności do spożycia: 15.03.2024

Prawdziwe przedwojenne serdelki które odtworzyłem według poniższej receptury z lat 1926-1936.

 

"Na serdelki bierze się dobrze przerastałą, lecz nie nazbyt tłustą wieprzowinę. mięso można użyć w stanie świeżym, lub też posolić lekko, dodając trochę saletry, robiąc to w wigilje użycia. Mięso przepuszcza się przez maszynkę, soli do smaku, dodając na czterdzieści deka soli łyżeczkę saletry. Z korzeni kładzie się do serdelków tylko pieprz i trochę ziela, na koniec dolewa się trochę zimnej wody, aby mięso nie było zbyt suche. Ilość wody określić trudno, gdyż jedno mięso więcej, drugie mniej jej wchłania, w każdym razie powinna zupełnie wsiąknąć w mięso. Doskonale wymieszać mięso z przyprawami, napelnić niem mocne, lecz niegrube wieprzowe kiszki, przewiązać w odstępach ośmiu centymetrów (można i sześciu, a nawet pięciu, jeżeli kto lubi małe serdelki). Dalej są dwa sposoby postepowania z serdelkami: albo się je wędzi w tak gorącym dymie, aby się przy wędzeniu jednocześnie upiekły (co masarze nazywają, kicowaniem). lub tez wędzi się je w zwykłym dymie, poczem wrzuca do wrzącej wody, odstawia od ognia i trzyma we wrzątku około dziesięciu minut, uważając jednak, aby się woda nie gotowała, gdyż serdelki stracą, soczystość. W pierwszym i drugim wypadku wędzi się serdelki od pól godziny do czterdziestu pięciu minut. Szczególniejsza uwagę należy zwrócić na dokładne wyżyłowanie mięsa przed włożeniem go do maszynki: jest to warunek delikatnego smaku serdelków. Dobra maszyna wszystkie żyłki doskonale posieka, lecz, czy to przy pieczeniu w dymie, czy przy gotowaniu, stwardnieją one i będą, dawały znać o sobie przy jedzeniu."

 

Ze 100 gram surowca otrzymuję 90 gram serdelek. 

 

     Skład:

  • mięso wieprzowe
  • sól peklowa
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie

 

Produkt pakowany w atmosferze gazu ochronnego.

Dane techniczne

Rodzaje Wędlin Parówki i Mortadele
Wędliny drobiowe Nie
Grillowe Nie
Receptury PRL Nie
Przedwojenne Receptury Tak
Bez Konserwantów Nie

Opinie o produkcie (16)

Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

28 października 2022

Jak za dawnych lat. POLECAM

15 listopada 2022

Serdelki wyśmienite. Jedliśmy na zimno - bardzo pyszne, na ciepło - bardzo pyszne.

4 grudnia 2022

Bardzo dobre te ze sklepu niech się chowają. Polecam

6 grudnia 2022

jadlem na zimno. dobre ;)

4 stycznia 2023

Serdelki na ciepło z musztardą - petarda! Polecam.

25 stycznia 2023

Serdelki pyszne,na ciepło i na zimno.Polecam.

29 stycznia 2023

Serdelki pyszniutkie, polecam

17 lutego 2023

Bardzo smaczne -polecam

17 lutego 2023

Twarda osłonka, no ale się jej nie je. Smaczne, doprawione i ścisła konsystencja. Polecam i na ciepło i na zimno.

18 lutego 2023

Dobre, polecam

2 marca 2023

Smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno, polecam.

8 marca 2023

Serdelki przepyszne. Tego smaku szukałem. Z pewnością będę zamawiał.

27 kwietnia 2023

Bardzo smaczne,zwłaszcza na ciepło.Na pewno jeszcze nie raz zamówię!

25 maja 2023

Smaczne, polecam.

26 maja 2023

Super Polecam

19 września 2023

Serdelki pyszniutkie, polecam.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl