Słonina wędzona przekładana boczkiem opakowanie 500g

Opis
Termin przydatności do spożycia: 14.10.2023
Skąd się wzięła nazwa słonina na określenie wieprzowego tłuszczu? Czy z podobieństwa do słonia? Absolutnie nie! Podstawą słowotwórczą formy słonina jest słowo sól, solić, solny, słony. A słoń – jeśli wierzyć etymologii podawanej przez Aleksandra Brücknera – wywodzi się od słowa słaniać cię, bo ponoć słoń, nie mogąc się położyć, słoni się, słania się, zatacza i chwieje.
Po wielu podróżach na wschód nasłuchałem się o słoninie. Kosztowałem przyrządzonej na różne sposoby, w czego konsekwencji zrobiłem własną z polskiego surowca. Receptura pochodzi właśnie z moich podróży, które tak bardzo motywują mnie do wdrażania w moim sklepie coraz to nowszych smaków pochodzenia nie tylko polskiego.
Słoninę i cieniutkie plastry boczku nacieram solą i tak leżakuje kilka tygodni. Gdy już cała przejdzie smakiem prasuję ją przekładając boczkiem i wędzę tydzień.
Ze 120g surowca wytworzyłem 100g słoniny wędzonej
Skład:
- słonina
- boczek
- sól peklowa
- papryka słodka
- papryka ostra
- czosnek
Produkt pakuję próżniowo, lub w atmosferze gazu ochronnego.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Rafał Bławat Bławat
Super, świetna w sam raz na kanapeczke z ogórkiem kiszonym, rewelacja
Andrzej Gorgolewski
Słonina przepyszna , jak za dawnych lat, na chleb pod ogórka lub cebulkę, jak i do jajecznicy.
Sławek Zielińsj
Poezja
Sławek Zieliński
Poezja smaku !
Daniel Flisikowski
Pyszna
CZESŁAW KASPRZAK
NA KANAPKĘ I KISZONY OGÓREK W RĘKĘ-SUPER
Marcin Łowkis
Słonina na świeżym chlebie i cebulka. TO JEST SZTOS
PJ
Super słonina, do jajecznicy idealna, polecam.
Elżbieta Olender
Idealna zarówno do młodej jak i kiszonej kapusty, no i jako okrasa do ziemniaczków lub pierożków-polecam.
Elżbieta
Słonina rewelacyjna, wprost rozpływa się w ustach. Wyłożona na półmisku z innymi wędlinami najszybciej schodziła. Polecam!
PJ
Super, polecam do duszonej kapusty lub jajecznicy.
Daniel Flisikowski
Dobrze doprawiona,pyszna
Paweł
Super, polecam do jajecznicy.
Ewa Kamińska-Ciesielska
Słonina rewelacja,zrobiłam z niej smalec z dodatkiem boczku z zalewy.Domownicy nie chcieli nic innego do chleba tylko jedli chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym.Słoninka wspaniała również jako okrasa do pierogów. Polecam!!
Wioletta Jankowska
Do jajecznicy, do babki ziemniaczanej, jako okrasa do pierogów Pyszności Polecam
Wioletta Jankowska
Poezja smaku Żal jeść Tylko usiąść i delektować się zapachem
Wioletta Jankowska
Chlebek swojski plus ogóras małosolny to dopiero jest petarda Radzę spróbować Fast foody się chowają przy takiej delicji smaku Polecam
Wioletta Jankowska
Ziemniaczki okraszone taką słoninką wędzoną i nic więcej nie trzeba Ekskluzywne dania z restauracji się chowają LUDZISKA KUPUJCIE NIE ZASTANAWIAJCIE SIĘ!!!!!
Pawel
Super słoninka, ploecam.
Mariola Orzechowska
Nie jestem zwolennikiem jedzenia wędzonej słoniny. Dlatego ją przetopiłam i wyszły super skwareczki do kraszenia i smalec o oryginalnym, bardzo dobrym smaku.
PJ
Super na smalec i do jajecznicy, polecam.
PJ
Polecam na smalec.
Martyna Wrotkowska
Pyszna, polecam i mam nadzieję, że będzie w stałej ofercie
Dorota
GENIALNY WYRÓB
Beata
Smaczna, zarówno do chleba jak i pierogów.
ROBERT FILIPSKI
uwielbiam !!! aby trzymała tylko jakość !!