Sól himalajska gruba wędzona 150g

Dostępność: 15
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,00 zł 8.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Sól wędzona jest bardzo cenna i wartościowa w kuchni. Wędzona sól powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia, bez środków przeciwzbrylających i innych dodatków. Co ciekawe, zapach soli niezwykle przypomina mięso. Stąd jej popularność w daniach nawiązujących do tradycyjnych potraw.

Sól wędzona po wędzonej papryce jest najczęściej używaną przyprawą przez wegetarian i wegan. Znalazła swoich wiernych miłośników głównie przez dostarczenie charakterystycznego smaku i aromatu przypominającego mięso. Sól wędzona jest jeszcze silniejszym nośnikiem smaku niż jej podstawowa wersja.

Proces wędzenia jest bardzo powolny. W związku z dużym nakładem pracy produkcję tej soli ogranicza się do niewielkich partii. Nie używa się jej jak soli klasycznej, wystarczy szczypta lub dwie, aby dodać intensywności potrawom. Sól wędzona to częsty składnik kuchni roślinnej. Idealnie komponuje się z warzywami i produktami sojowymi. Wędzona sól ma naturalne pochodzenie i smak, którego nie da się podrobić. Są różne rodzaje soli wędzonej np. sól morska wędzona albo czarna wędzona drewnem jabłkowym o łagodnie słodkawym i głębokim smaku. Sól wędzona jest idealna do zupy, sosów, twarogów i sałatek. Sól morska wędzona nadaje posiłkom smak i aromat wędzonego drewna. Moja sól wędzona to sól nie tylko dla smakoszy. Posiada niepowtarzalny, silny i niezwykle aromatyczny zapach dymu.

Sól wędzę na zimno, na drewnie bukowo-olchowym a na sam koniec procesu dodaje odrobinę jałowca.

Wędzona sól ma smak świeżej wędzonej żywności. Jest zatem odpowiednia do potraw, którym chcemy nadać smak wędzonki. Dodatkowo wzbogaci smak dań wegetariańskich, dając im właściwości smakowe i zapachowe podobne do wędlin bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Moja sól wędzona wzmocni smak potraw grillowanych, smażonych, pieczonych.

Proces tworzenia mojej soli jest kosztowny i pracochłonny, bo ta sól musi być wędzona przez wiele godzin i przewracana co godzinę.

Szczypta soli wędzonej nadaje potrawom fantastyczny dymny aromat.

Sól himalajska – jest rodzajem soli kamiennej wydobywanej we wschodnim pasie Karakorum i Himalajów w Pakistanie. Często zawiera śladowe ilości tlenku żelaza, co nadaje jej atrakcyjny różowy kolor. Ponieważ pozyskiwana jest ze starych i suchych pokładów, jest wolna od zanieczyszczeń, które mogą występować we współcześnie pozyskiwanej soli morskiej. 

Opinie o produkcie (4)

Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

18 listopada 2021

Dzisiaj przyszła super aromatyczna.

8 grudnia 2021

Sól super a ten zapach . Polecam

13 lutego 2022

Super aromatyczna sól.

6 października 2023

Super sól, rewelacyjny zapach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl