Boczek lwowski 1kg

Opis
Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
„Część mięsa, słoninę i boczki przeznaczone do konsumpcji w późniejszym terminie należało zakonserwować. W większości gospodarstw chłopskich, w których wieprza bito raz w roku, nie przerabiano mięsa na wędliny, a całość mięsa i słoniny konserwowano, aby jak najdłużej ich starczyło. Najpopularniejszym sposobem było solenie. Połcie mięsa i słoniny nacierane były obficie solą i układane w drewnianych naczyniach.” Napełnione beczki i koryta stały w chłodnej komorze lub piwnicy. Gospodyni jednorazowo ucinała z połcia tyle mięsa i słoniny ile było potrzeba do przygotowania posiłku”
Receptura boczku powstała na bazie XIX wiecznych przepisów staropolskich pochodzących z kresów wschodnich . Cechą wyróżniającą boczek jest skrupulatne przygotowanie surowca, jakim jest wyselekcjonowany chudy boczek pozbawiony kości i pachwiny. Mięso na boczek do wędzenia jest wykrawane z najwyższej jakości z surowca pochodzącego od polskich rolników i hodowców. Tak przygotowane elementy są moczone w zalewie przygotowanej z soli peklującej, naturalnych przypraw i ziół (ich proporcje są naszą skrzętnie ukrywaną tajemnicą). Gdy mięso osiągnie odpowiedni stopień przepeklowania wkładamy je do wędzarni, gdzie najpierw je lekko suszymy delikatną temperaturą a następnie zwiększamy temperaturę i zaczyna się długotrwały proces wędzenia. Wędzenie przy użyciu odpowiedniego rodzaju drewna nadaje aromatu i wydobywa niepowtarzalny smak naszego wyrobu.
Mięso wieprzowe starannie oczyszczone, pozbawione skóry i chrząstek. Boczek wędzony jest tradycyjnie, dymem z drewna bukowego lub olchowego. Gotowy do spożycia na zimno, jako zimna przekąska, lub do dalszej obróbki termicznej. Może być jako dodatek do dań gotowych (zup, makaronów) lub otulina np. do mięsa drobiowego lub schabu!
Produkt wieprzowy, pieczony.
Ze 100g surowego boczku otrzymałem 70 g boczku lwowskiego.
Skład:
- boczek wieprzowy
- peklo sól
- wywar z warzyw i naturalnych przypraw
Produkt pakuję próżniowo, lub w atmosferze gazu ochronnego.
Dane techniczne
Rodzaje Wędlin | Pieczone |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Monika
Świetny produkt. Pyszny. Czuć w nim smak użytych przypraw - ziela angielskiego i liścia laurowego. Coś innego. Odmienny od typowego wędzonego boczku.
Andrzej Gorgolewski
Przepyszny. Cud - miód. Polecam.
Rafał Bławat
Pyszny!
Rafał Bławat
Bona Petit, polecam
Adam Bogucki
Cóż mogę tylko potwierdzić opinie poprzedników boczek rewelacja i ten specyficzny smak w normalnym sklepie tego nie uswiadczycie . Zamawiac,próbowac i sie delektowac .
PJ
SUPER smak, polecam.
Mariola
Boczuś rewelacja, kupiłam kolejny raz i na pewno nie ostatni.
Elżbieta Olender
Mój ulubiony -polecam
Wioletta Jankowska
Wyrafinowany smak Mięciutki boczuś najważniejsze że nie ciągnie się tak jak te sklepowe Polecam
Małgorzata Szczerba
Boczek- miodzio,zamówiłam pierwszy raz,ale nie ostatni.
Mariola
Jak zwykle boczek super, mój ulubiony.
Robert Lewandowski Lewandowski
Wspaniały!!! Wyborny boczek!
Robert Lewandowski
Wyborny. Mój ulubiony
Robert
Wyjatkowy boczek. Wspaniały
L
Bardzo dobry
Smakosz
Najwyższa jakość
Małgorzata Szczerba
Jak zawsze pyszny, mój ulubiony!
Koneser
Palce lizac
Ggg
Wszystko ok
Bydgoszczanin
Pierwsza klasa
Pasjonat wędlin
Wyjatkowy smak
Fan Starej Wedliniarni
Niezapomniany smak
Adam Bogucki
Boczek smakuje wysmienicie kupowac probowac i polecac dalej
Paweł Białk
Rewelacja. Najlepszy boczek jedzony od dawna.
Wojciech Żurakowski
Dobrze doprawiony kruchy i smakowity
Mariola
Boczek jak zwykle pyszny:)
Ewa R
Smaczny,dobrze doprawiony
Ketosia
O matko, jaki dobry! Od kilku miesięcy jem prawie codziennie (kilka razy zabrakło mi, niestety) i wciąż smakuje wyśmienicie!
Elżbieta Olender
Jak zawsze przepyszny
Kazimierz Winiarczyk
Pyszny, polecam.
Kazimierz Winiarczyk
Kupiony po raz drugi i ponownie bardzo dobry.
Kazimierz Winiarczyk
Jak zawsze pyszny, mój ulubiony!
Kazimierz Winiarczyk
Smaczny,dobrze doprawiony
KRYSTYNA KOBIAŁKA
Kupiony po raz pierwszy,pyszny, polecam.
Paweł
Super, polecam
Jerzy
Boczek lwowski bardzo dobry.Polecam
Kazimierz Winiarczyk
Jak zwykle świetny.
Danuta Szpindowska
Rewelacja, polecam
Elżbieta Olender
Ciągle pozostaje moim ulubionym-polecam
Bogdan
Znakomity boczek. Sam trochę wędzę ale takiej głębi smaku chyba jeszcze nie udało mi się uzyskać. A pewnie i surowiec z jakiego powstaje, też ma znaczenie. Szczerze polecam !
Przem
Bardzo nadzwyczaj doskonały, warto polecić.
Kazimierz Winiarczyk
Świetny, jak zawsze.
Zbigniew O.
Bardzo dobry boczek, dobrze przyprawiony, o niespotykanym smaku. Polecam.
Maria Baczyńska
Bardzo dobry boczuś, zamówiłam ponownie.