Jak rozpoznać szynkę naszprycowaną chemią? Jak poznać, że jest malowana, a nie uwędzona? Dlaczego mimo masy konserwantów i innych groźnych substancji smakuje nam lepiej niż ta bez dodatków tego typu? Przeczytaj poniższy artykuł i wybieraj świadomie te właściwe spośród tysięcy innych, które psują Twoje zdrowie!
Jak wybrać właściwą kiełbasę na grilla? Jak ją smażyć, by nie była spalona? kiełbasa grubsza, cieńsze kiełbaski, kaszanki, a może karkówka czy boczek? Odpowiedzi na te i wiele więcej "grillowych pytań" znajdziecie w poniższym wpisie.
Pewnie zdążyliście już zauważyć, że od jakiegoś czasu zacząłem się z Wami dzielić swoimi przepisami jak tworzę niektóre z moich wyrobów.
Skąd taki pomysł? Bowiem często pytacie mnie jak dana kiełbasa/szynka powstaje, z czego jest robiona, czym doprawiana itd. dlatego to właśnie takimi filmikami wyjaśniam Wam powstawanie moich wyrobów już od zalążka. Filmiki są krótkie, mówione prostymi słowami (nie używam w nich fachowego języka), dzięki temu każdy rozumie ich przekaz. Jesteście ciekawi prezentacji produktów? A może sami chcecie spróbować sił w świecie wędlin? Z moimi filmikami wszystko się uda. Sprawdźcie sami klikając tutaj:
https://www.youtube.com/@pasjemasarza
Tradycja (łac. traditio) – przekazywane z pokolenia na pokolenie obyczaje, poglądy, wierzenia, sposoby myślenia i zachowania, normy społeczne, uznane przez daną zbiorowość za społecznie ważne dla jej współczesności i przyszłości. W ramach dziedziczenia jakiejś tradycji kolejne pokolenia mogą wprowadzać zmiany wynikające z aktualnych realiów, możliwości, własnych pomysłów oraz upodobań. Na całym świecie większość tradycji jest wiernie reprodukowana, darzona szacunkiem oraz dbałością o szczegóły.
W Polsce PRL-owskiej żyło się niezwykle trudno. Było to spowodowane przede wszystkim artykułami żywnościowymi, które były ciężko dostępne dla ogółu. W związku z tym w wielu polskich domach gościł głód. Kartki żywnościowe jakie wówczas oferowała Rzeczpospolita Polska nie pokrywały nawet 50% zapotrzebowania na żywność polskich rodzin. Poza tym wielkie kolejki, w których trzeba było stać nawet od rana do nocy by kupić choć kilka deko masła czy mąki, a co niestety nie zawsze zapewniało dostępność jakiegokolwiek towaru. Jakiegokolwiek, bo przecież jak się już stanęło w takiej kolejce to brało się to, co było na stanie sklepu- przeważnie niestety nie było to to, za czym się stało. Za takie braki wszystkiego trzeba było kogoś obarczyć. Ówczesny rząd Władysława Gomułki znalazł zatem kozłów ofiarnych, których obarczył winą braków w sklepach mięsnych. 20 listopada mija kolejna rocznica rozpoczęcia procesu w jednej z najgłośniejszych afer w latach 60. XX wieku- AFERZE MIĘSNEJ.
Pewnie często się nad tym zastanawiacie? Która wędlina będzie smaczna, a zarazem jak najmniej naszprycowana tablicą Mendelejewa...
No tak, to wcale nie jest proste, zwłaszcza wtedy, gdy zakupy trzeba zrobić szybko i nie ma czasu na analizowanie składu wędliny przy sklepowej chłodni.
Zaraz wszystkiego się dowiecie. W krótki i zwięzły sposób opiszę na co zwracać uwagę przy wyborze wędlin.