Kiełbasa Szynkowa odtworzona według receptury z 1926 roku. 500g
Opis
Termin przydatności do spożycia: 08.11.2024
Kiełbasę szynkową odtworzyłem według poniższej receptury z 1926 roku.
Wprowadziłem tylko niewielkie zamiany. Zamiast saletry (która jest zakazana) użyłem peklosoli. Natomiast zamiast jelit wieprzowych kiełbasę nadziałem w osłonkę białkową, co sprawiło, że można ją ściągać bez oddzielania się mięsa od osłonki.
Po wędzeniu sparzyłem.
"Aby szynki były smaczne i kruche, należy je robić z młodych sztuk, najwyżej roczniaków; szynki te, chociaż mniejsze, są bardzo mięsiste i maja cieńsza słoninę, aniżeli ze starych wieprzy, ukarmianych na słoninę i sadło. Na 100 kilo bierze się soli uprażonej, aby wszelka wilgoć straciła dwa kilo, saletry 5 deka, pieprzu zwykłego 12 deka, 20 deka cukru, kolendry 10 deka i gałki 10 deka Wszystko to ma być grubo utłuczone i dobrze wymieszane. Kto lubi może dodać kilka ząbków czosnku, ja go uważam za zbyteczny. Po rozebraniu wieprza, szynki jeszcze cieple kroi się na kawałki naciera się mocno tą mieszaniną i rozkłada na ławach w zimnej izbie, aby zupełnie przestygły. Dno baryłki, w której się ma solić szynki, wysypuje się ta sama mieszaniną, poczem układa się szynki możliwie szczelnie, przesypując każdy rząd sola, z korzeniami; miedzy rzędami wrzucić kilkanaście goździków. Gdy wszystkie szynki ułożone, obsypać je po wierzchu resztka soli i mono przycisnąć denkiem i kamieniami. Potrzymać tak dwie doby w umiarkowanie cieplej izbie, poczem przełożyć to, co było na górze, na dół, aby wszystkie się jednakowo przesoliły, i wynieść do chłodnej lecz nie mroźnej spiżarni. Co trzy dni należy je przekładać, zawsze przyciskając kamieniem, aby je rosół mocno przejmował. Po kilku dniach solenia wyjmuje się je miesza i nadziewa we flak wołowy gruby i zawiesza w kominie lub wędzarni. Nie należy nigdy palic ogniska dzień cały, lecz tylko dwa razy na dzień po godzin parę, uważając przy tem pilnie, aby nie było płomienia, lecz tylko lekkie tlenie gałęzi; należy w tym celu używać gałęzi wilgotnych, a nawet od czasu do czasu lekko je skrapiać. Uważając aby nie zmoczyć zanadto ogniska, gdyż jeśliby zamiast dymu para zeń się dobywała, sparzy na nic cala wędlinę. Najlepiej mieć zawsze na pogotowiu wilgotne opiłki, któremi zawsze można zbyt silny ogień przytłumić.
Szynkowe , tak wędzone, można przechować rok cały; latem jednak należy je zakopać w zasieku z żytem, lub ułożyć w duże beczki, przekładając sianem, lub suchym chmielem, a to dla ochrony przed robactwem, które w czasie upałów na nie napada. Gdyby zaczęły pleśnieć, należy pleśń obetrzeć wilgotna chusta, a szynki z lekka obwędzić przez godzin parę, lub też tylko osuszyć w cieniu na powietrzu."
Kiełbasa grubo rozdrobniona, wędzona i parzona.
80 gram kiełbasy szynkowej wyprodukowałem ze 100 gram mięsa.
Skład:
- mięso wieprzowe z szynki
- pieprz czarny
- kolendra
- gałka muszkatołowa
- sól peklowa
Kiełbasa w osłonce białkowej.
Produkt pakowany w atmosferze gazu ochronnego.
Dane techniczne
Rodzaje Wędlin | Kiełbasy |
Wędliny drobiowe | Nie |
Grillowe | Nie |
Receptury PRL | Nie |
Przedwojenne Receptury | Tak |
Bez Konserwantów | Nie |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Adam Bogucki
Kiełbasa jest smaczna jesli ktos lubi sa ziarenka pieprzu co daje jeszcze lepszy smak. Polecam
Andrzej Gorgolewski
Pyszna kiełbasa,doprawiona ( super dodatek ziaren pieprzu ). Polecam na kanapki.
Karol
Bardzo smaczna i do tego ten aromatyczny zapach
waldemar olszewski
kielbasa szynkowa smaczek jak za dawnych dobrych lat tak trzymac
Ewa Kamińska-Ciesielska
Bardzo dobra kiełbasa na kanapki.Polecam!!!
Wioletta Jankowska
Kanapeczki z tą wędliną są wspaniałe Polecam
Robert Lewandowski Lewandowski
Swietna
Robert
Bardzo dobra. Wyjatkowy smak!
R
Bardzo dobra. Polecam
L
Polecam
L
Bardzo dobra
Smakosz
Najwyższa jakość
Smakosz
Najwyższa jakość
Koneser
Palce lizac
Ggg
Wszystko ok
Bydgoszczanin
Pierwsza klasa
Pasjonat wędlin
Wyjatkowy smak
Fan Starej Wedliniarni
Niezapomniany smak
Koneser
Bardzo dobre. Serdeczne polecam
Artur
Wszystko bardzo dobre.Szynkowa jak za dawnych czasów. Najlepsze wędliny jakie do tej pory zamawiałem!
Adam Bogucki
Kiełbasa jest smaczna samo mięso i do tego wyjatkowy smak
PJ
Super dobrawiona, pieprzna, polecam.
Andrzej Gorgolewski
Jestem właśnie po konsumpcji z ostatniej dostawy. Mniam, mniam :). Polecam.
KRYSTYNA KOBIAŁKA
Bardzo dobra kiełbaska , polecam
Elżbieta
Opinię wydaję na gorąco - smak oceniam na 6. Polecam!
Małgorzata Szczerba
To najlepsza kiełbasa szynkowa,jaką kiedykolwiek jadłam,jest poprostu przepyszna.Nic tylko zmawiać i jeść!!Polecam!
CZESŁAW KASPRZAK
Bardzo dobry produkt,POLECAM próbowałem
Wiesław
Bardzo smaczna
Ewa R
Smaczna,dobrze doprawiona.Polecam
Paweł
Super, polecam, bardzo dobra.
Maria Baczyńska
Kiełbasa bardzo dobra,nic dodać nic ująć,smak dzieciństwa.
Małgorzata Szczerba
Jak zawsze smakuje bosko. Polecam!
Maria Baczyńska
Szynkowa jak zwykle przepyszna, zamawiałam ją kilkakrotnie i zawsze mi smakuje.
Ewa R
Kolejny raz zamawiam i smakuje tak samo.Bardzo dobra. Polecam.
Andrzej Gorgolewski
Wróciłem do szynkowej po ponad pół roku. Pychotka, na kanapkę pod pomidorka rewelacja. Polecam.
BeataN
Bardzo dobra wędlina. Przypomniała mi czasy kiedy zajadałam się dobrą kanapką z masłem, szynkową, pomidorkiem lub świeżym ogórkiem
Ewa R
Smaczna ,soczysta .Polecam
CELIA
PYSZNA KIEŁBASKA, SOCZYSTA I DOBRZE DOPRAWIONA