Kiełbasa Szynkowa odtworzona według receptury z 1926 roku. 500g

Dostępność: 74
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 22,00 zł 22.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Termin przydatności do spożycia: 08.11.2024

Kiełbasę szynkową odtworzyłem według poniższej receptury z 1926 roku.

Wprowadziłem tylko niewielkie zamiany. Zamiast saletry (która jest zakazana) użyłem peklosoli. Natomiast zamiast jelit wieprzowych kiełbasę nadziałem w osłonkę białkową, co sprawiło, że można ją ściągać bez oddzielania się mięsa od osłonki.

Po wędzeniu sparzyłem. 

 

"Aby szynki były smaczne i kruche, należy je robić z młodych sztuk, najwyżej roczniaków; szynki te, chociaż mniejsze, są bardzo mięsiste i maja cieńsza słoninę, aniżeli ze starych wieprzy, ukarmianych na słoninę i sadło. Na 100 kilo bierze się soli uprażonej, aby wszelka wilgoć straciła dwa kilo, saletry 5 deka, pieprzu zwykłego 12 deka, 20 deka cukru, kolendry 10 deka i gałki 10 deka Wszystko to ma być grubo utłuczone i dobrze wymieszane. Kto lubi może dodać  kilka ząbków czosnku, ja go uważam za zbyteczny. Po rozebraniu wieprza, szynki jeszcze cieple kroi się na kawałki  naciera się mocno tą mieszaniną i rozkłada na ławach w zimnej izbie, aby zupełnie przestygły. Dno baryłki, w której się ma solić szynki, wysypuje się ta sama mieszaniną, poczem układa się szynki możliwie szczelnie, przesypując każdy rząd sola, z korzeniami; miedzy rzędami wrzucić kilkanaście goździków. Gdy wszystkie szynki ułożone, obsypać je po wierzchu resztka soli i mono przycisnąć denkiem i kamieniami. Potrzymać tak dwie doby w umiarkowanie cieplej izbie, poczem przełożyć to, co było na górze, na dół, aby wszystkie się jednakowo przesoliły, i wynieść do chłodnej lecz nie mroźnej spiżarni. Co trzy dni należy je przekładać, zawsze przyciskając kamieniem, aby je rosół mocno przejmował. Po kilku dniach solenia wyjmuje się je miesza i nadziewa we flak wołowy gruby i  zawiesza w kominie lub wędzarni. Nie należy nigdy palic ogniska dzień cały, lecz tylko dwa razy na dzień po godzin parę, uważając przy tem pilnie, aby nie było płomienia, lecz tylko lekkie tlenie gałęzi; należy w tym celu używać gałęzi wilgotnych, a nawet od czasu do czasu lekko je skrapiać. Uważając aby nie zmoczyć zanadto ogniska, gdyż jeśliby zamiast dymu para zeń się dobywała, sparzy na nic cala wędlinę. Najlepiej mieć zawsze na pogotowiu wilgotne opiłki, któremi zawsze można zbyt silny ogień przytłumić.

Szynkowe , tak wędzone, można przechować rok cały; latem jednak należy je zakopać w zasieku z żytem, lub ułożyć w duże beczki, przekładając sianem, lub suchym chmielem, a to dla ochrony przed robactwem, które w czasie upałów na nie napada. Gdyby zaczęły pleśnieć, należy pleśń obetrzeć wilgotna chusta, a szynki z lekka obwędzić przez  godzin  parę, lub też tylko osuszyć w cieniu na powietrzu."

 

Kiełbasa grubo rozdrobniona, wędzona i parzona.

 

80 gram kiełbasy szynkowej wyprodukowałem ze 100 gram mięsa.

 

     Skład:

  • mięso wieprzowe z szynki
  • pieprz czarny
  • kolendra
  • gałka muszkatołowa
  • sól peklowa

 

Kiełbasa w osłonce białkowej.

 

Produkt pakowany w atmosferze gazu ochronnego.

 

 

 

 

Dane techniczne

Rodzaje Wędlin Kiełbasy
Wędliny drobiowe Nie
Grillowe Nie
Receptury PRL Nie
Przedwojenne Receptury Tak
Bez Konserwantów Nie

Opinie o produkcie (38)

Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

1 listopada 2021

Kiełbasa jest smaczna jesli ktos lubi sa ziarenka pieprzu co daje jeszcze lepszy smak. Polecam

19 listopada 2021

Pyszna kiełbasa,doprawiona ( super dodatek ziaren pieprzu ). Polecam na kanapki.

29 listopada 2021

Bardzo smaczna i do tego ten aromatyczny zapach

30 czerwca 2022

kielbasa szynkowa smaczek jak za dawnych dobrych lat tak trzymac

9 sierpnia 2022

Bardzo dobra kiełbasa na kanapki.Polecam!!!

12 sierpnia 2022

Kanapeczki z tą wędliną są wspaniałe Polecam

13 września 2022

Swietna

14 września 2022

Bardzo dobra. Wyjatkowy smak!

14 września 2022

Bardzo dobra. Polecam

14 września 2022

Polecam

14 września 2022

Bardzo dobra

15 września 2022

Najwyższa jakość

15 września 2022

Najwyższa jakość

15 września 2022

Palce lizac

15 września 2022

Wszystko ok

15 września 2022

Pierwsza klasa

16 września 2022

Wyjatkowy smak

16 września 2022

Niezapomniany smak

19 września 2022

Bardzo dobre. Serdeczne polecam

29 września 2022

Wszystko bardzo dobre.Szynkowa jak za dawnych czasów. Najlepsze wędliny jakie do tej pory zamawiałem!

2 października 2022

Kiełbasa jest smaczna samo mięso i do tego wyjatkowy smak

20 października 2022

Super dobrawiona, pieprzna, polecam.

27 października 2022

Jestem właśnie po konsumpcji z ostatniej dostawy. Mniam, mniam :). Polecam.

29 października 2022

Bardzo dobra kiełbaska , polecam

15 listopada 2022

Opinię wydaję na gorąco - smak oceniam na 6. Polecam!

16 listopada 2022

To najlepsza kiełbasa szynkowa,jaką kiedykolwiek jadłam,jest poprostu przepyszna.Nic tylko zmawiać i jeść!!Polecam!

18 listopada 2022

Bardzo dobry produkt,POLECAM próbowałem

4 grudnia 2022

Bardzo smaczna

13 grudnia 2022

Smaczna,dobrze doprawiona.Polecam

1 lutego 2023

Super, polecam, bardzo dobra.

2 marca 2023

Kiełbasa bardzo dobra,nic dodać nic ująć,smak dzieciństwa.

16 marca 2023

Jak zawsze smakuje bosko. Polecam!

28 kwietnia 2023

Szynkowa jak zwykle przepyszna, zamawiałam ją kilkakrotnie i zawsze mi smakuje.

9 maja 2023

Kolejny raz zamawiam i smakuje tak samo.Bardzo dobra. Polecam.

25 maja 2023

Wróciłem do szynkowej po ponad pół roku. Pychotka, na kanapkę pod pomidorka rewelacja. Polecam.

7 lipca 2023

Bardzo dobra wędlina. Przypomniała mi czasy kiedy zajadałam się dobrą kanapką z masłem, szynkową, pomidorkiem lub świeżym ogórkiem

24 sierpnia 2023

Smaczna ,soczysta .Polecam

20 stycznia 2024

PYSZNA KIEŁBASKA, SOCZYSTA I DOBRZE DOPRAWIONA

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl