Kiełbasa podkrakowska opakowanie 450g
Opis
Termin przydatności do spożycia 24.12.2024
Kiełbasa podkrakowska wywodzi się z tradycyjnej, grubo krojonej kiełbasy krakowskiej. Szczególne tradycje masarskie w okolicach Krakowa notowane są od połowy XIX wieku. Rzemieślnicy spoza miasta sprzedawali wówczas swoje produkty na tzw. "wolnicach", czyli wolnych targach, na których mogli sprzedawać rzemieślnicy nie należący do cechów. Rękopis z 1894, znajdujący się w archiwum Muzeum Etnograficznego w Krakowie, podaje, że w całym powiecie krakowskim działało wówczas 87 rzeźników.
Kiełbasa podkrakowska jest wytwarzana z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, głównie z szynki (85% składu). Posiada kształt wianka o średnicy 25–30 cm. Zewnętrzna powłoka ma kolor ciemnobrązowy, wynikający z procesu naturalnego wędzenia, jest lśniąca i lekko pomarszczona, sucha w dotyku. Kiełbasa ma około 52 mm grubości. W jej przekroju widoczne są jasne kawałki mięsa szynkowego, otoczone ciemniejszym farszem mięsnym. Kiełbasa podkrakowska posiada smak doprawionego mięsa wieprzowego z delikatnymi aromatami pieprzu i czosnku. Produkowana jest z mięsa wieprzowego od podkarpackich hodowców, o zawartości chudego mięsa 55–60%. Mięso nie może być konserwowane w żaden inny sposób poza schładzaniem. Pozostałymi składnikami są świeży czosnek, peklosól i mielony biały pieprz. Mięso jest krojone w kostkę o wymiarze 3-5 cm, a następnie peklowane przez 2–4 dni. Po peklowaniu mięso przeznaczone na farsz jest dwukrotnie mielone, po czym mieszane z czosnkiem i pieprzem. Następnie mięsem wypełnia się osłonki (białkowe lub naturalne jelita wołowe) i pozostawia na tzw. osadzenie na 2 godziny. Później kiełbasy wędzi się i piecze w tradycyjnej wędzarni komorowej, w której pali się drewnem olchowym, bukowym lub z drzew owocowych. Cały proces składa się z osuszania, wędzenia i pieczenia, i trwa 3,5 – 4,5 godziny.
100 gram produktu wyprodukowałem ze 108 gram mięsa.
Dokładaną prezentację Kiełbasy Podkrakowskiej w formie filmu znajdziecie tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=DjP4KKNCFoQ
Skład:
- mięso wieprzowe Premium (szynka i karkówka)
- przyprawy naturalne
- sól peklowa
Kiełbasa w osłonce białkowej.
Produkt pakuję próżniowo, lub w atmosferze gazu ochronnego.
Dane techniczne
Rodzaje Wędlin | Kiełbasy |
Wędliny drobiowe | Nie |
Grillowe | Nie |
Receptury PRL | Nie |
Przedwojenne Receptury | Tak |
Bez Konserwantów | Nie |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Rafał Bławat
Pyszna właśnie dziś przyszla
Andrzej Gorgolewski
Właśnie jestem po degustacji. Pyszna, cudownie aromatyczna i doprawiona. Nic dodać. Polecam.
Andrzej Gorgolewski
Właśnie jestem po degustacji. Pyszna, pachnąca i doprawiona w punkt. Polecam.
Dorota Kawka
Kiełbasa bardzo dobra.Dobrze doprawiona.Super polecam
Pj
Super kiełbasa, samo mięso i dobrze doprawiona, Polecam !
CZESŁAW KASPRZAK
Bardzo smaczna kiełbaska.S U P E R !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ela
Kiełbasa dobra zarówno jak i na kanapki oraz w "rękę". Wyczuwalne, duże kawałki mięsa(szynki).
BeataN
Bardzo dobra kiełbasa, chuda. Duże kawałki mięsa. Chociaż podobno jest w niej czosnek to dla mnie było go za mało - w zasadzie nie czułam jego smaku. Troszkę więcej by się przydało. Jajecznica na tej kiłbasece była rewelacyjna. Na pewno jednak skuszę się na nią ponownie. Polecam
Marta Gleinert
Jadłam,sztosik. Smacznie doprawiona,ładne mięsko,polecam i napewno będę zamawiać często.
Elżbieta Rybak
Przepyszna kiełbasa, chuda, super doprawiona, polecam
Marcin Łowkis
Kiełbasa coś pysznego. Ja jestem typowym mięsożercą ale ten wyrób to jest cudo
Paweł
Super kiełbasa, polecam.
Ewa Kamińska-Ciesielska
Bardzo dobra kiełbasa z dużymi kawałkami chudego mięska.
KRYSTYNA KOBIAŁKA
Bardzo dobra kiełbasa
Mariola
Bardzo dobra, chuda kiełbasa, dobrze dosmaczona.
Ggg
Wszystko ok
Bydgoszczanin
Pierwsza klasa
Pasjonat wędlin
Wyjatkowy smak
Fan Starej Wedliniarni
Niezapomniany smak
Koneser
Bardzo dobre. Serdeczne polecam
Adam Bogucki
Kiełbasa jest pyszna dobrze doprawiona i samo mieso
Adam Bogucki
Kiełbasa pierwsza klasa samo mieso
Wiesław
Tak pyszna że brak słów
Danuta
WYŚMIENITA KIEŁBASKA , LEPSZEJ NIE JADŁAM
Anna Wasik
Bardzo dobra kiełbasa
Danuta Łukacz
Bardzo gorąco polecam.
Konrad Janusiewicz
Bardzo dobra kiełbasa. Jak sie czlowiek zapomni to i z wlasnymi palcami zje.
Paweł
Super kiełbasa, Polecam
Ewa R
Kiełbasa pyszna,soczysta,dobrze doprawiona.
Maria Baczyńska
Kiełbasa pyszna ,chudziutka,odpowiednio doprawiona,polecam producenta.
Aleksander Żurakowski
Jest ok. Smaczna.
Elżbieta
Kolejny raz zamówiona i za każdym razem przepszna!
Ewa R
Jest ok,Smaczna dobrze doprawiona
Kazimierz Winiarczyk
Bardzo dobra kiełbasa, chuda. Duże kawałki mięsa.
CELIA
Chuda, bardzo dobra kiełbasa. Pyszna na kanapce.
Danuta
Samo mięso super,polecam!!!!!!
Ketosia
Mieszkam pod Krakowem, więc moja opinia powinna być szczególnie ważna :-) Naprawdę pyszna kiełbasa!
BeataN
Ostatnio było trochę za dużo pieprzu a za mało czosnku, jak na mój gust. Jednak smakuje bardzo dobrze
Ed Rat
Przypomina Lisiecką, ale jest znacznie smaczniejsza.
Zbigniew O.
W moim przekonaniu, jest to jedna z najlepszych, najsmaczniejszych, cienkich kiełbas, jakie jadłem w życiu. Nie znałem wcześniej takiej kiełbasy, gdyż w tej częsci Polski, w której mieszkam, raczej nie jest produkowana o takim smaku i , prawdopodobnie, recepturze.