Parówki wieprzowe jak za sanacji 500 g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Termin przydatności do spożycia: 20.09.2024
Parówki odtworzyłem na podstawie poniższej receptury z okresu 1926-1936. Dokładnie nie jestem w stanie określić, ale z przekazów ustnych wiem, że uwielbiał je sam marszałek Józef Piłsudski!
Przedwojenna receptura, którą posługiwałem się podczas produkcji tychże parówek brzmi następująco:
"Na parówki bierze się po połowie tłustą i chudą wieprzowinę. Mięso przed puszczeniem na maszynę powinno być jak najdokładniej wyżyłkowane: jest to koniecznym warunkiem dobroci parówek. Na parówki, jak i na serdelki, można używać mięsa świeżego, soląc je i saletrując dopiero po usiekaniu. Można też użyć mięsa nasolonego w wigilje użycia. O ile serdelki powinny być kruche, o tyle parówki raczej ścisłe, natomiast bardzo soczyste. Aby te soczystość osiągnąć, bierzemy właśnie tłustą wieprzowinę i dolewamy do usiekanego mięsa zimnej wody. Ilości jej trudno określić, gdyż jedno mięso więcej, inne mniej wchłania; jednak nie powinno być jej za wiele - od pól litra do litra na dziesięć kilo mięsa. Dla osiągniecia ścisłości, przepuszczamy mięso przez maszynkę dwa, nawet trzy razy (niektórzy dodają jeszcze do mięsa mąki kartoflanej, co ścisłość powiększa i daje możność dolania większej ilości wody, czyli osiągniecia większej wagi parówek z danej ilości mięsa; jest to jednak już zawsze pewien falsyfikat i takie kiełbaski kwaśnieją, bardzo prędko). Mięso usiekane osolić i popieprzyć do smaku; długo wyrabiać, aby masa była zupełnie gładka. Nakładać do kiszeczek baranich, przekręcając je parę razy co dziesięć, dwanaście centymetrów. Dalej się postępuje z parówkami, jak z serdelkami, bądź opiekając je w gorącym dymie- co w języku masarskim nazywa się kicowaniom, bądź też wędząc je w większym dymie na zimno i wrzucając potem do wrzątku na minut parę zaledwie. W żadnym razie nie należy parówek gotować, gdyż stracą, całą, swa soczystość. Robią też parówki, używając wołowiny. Są one jednak w smaku znacznie mniej delikatne od wykonanych z czystej wieprzowiny.
90 gram parówek wytwarzam ze 100 gram surowca.
Skład:
- mięso wieprzowe
- sól peklowa (w recepturze jest sól plus saletra)
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka
- gałka muszkatołowa
- imbir
Parówki w jelicie baranim jadalnym.
Produkt zapakowany w atmosferze gazu ochronnego.
Dane techniczne
Rodzaje Wędlin | Parówki i Mortadele |
Wędliny drobiowe | Nie |
Grillowe | Nie |
Receptury PRL | Nie |
Przedwojenne Receptury | Tak |
Bez Konserwantów | Nie |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Maria Baczyńska
Smakowo bardzo dobrze przyprawione ale trochę za ścisłe.
Małgorzata Szczerba
Lepszych parówek nigdy nie jadłam,wczoraj otrzymałam paczkę,a dziś już parówek nie ma!!!:):):) Wszystkim domownikom bardzo smakowały!
Ewa R
Parówki ogólnie smaczne,choć dla mnie mogłyby być bardziej przyprawione.Ale ok, zamówię jeszcze raz.
lena Nowak
Zamowilam pierwszy raz i nie zaluje, smaczniusuie.
CZESŁAW KASPRZAK
Pierwszy raz zamówiłem,SMACZNE
Agnieszka Szywała
Super.Pyszne
Wojciech Żurakowski
Dla minie bardzo dobre,to cienkie parówki więc nie dziwi mnie ich "ścisłość", smak mięsny, fajnie soczyste, owszem dodałbym trochę ostrości ale od czego dobra musztarda.
Rafał Bławat
Polecam
Andrzej Gorgolewski
Pyszne. Polecam.
Paweł Hausotter
Wspaniałe parówki. Zamówiłem na próbę i odrazu zjedzone. Teraz zamówiłem 3 paczki. Super smaczne. Innych już nie kupię.
Ewa R
Zamówiłam po raz drugi i się nie zawiodłam.Smaczne.
KRYSTYNA KOBIAŁKA
Bardzo dobre paróweczki, polecam
Wojciech Kopoczek
Kilka lat zmarnowałem szukając dobrych parówek
Danuta Łukacz
Bardzo smaczne.
Dorota
Od kiedy je kupiłam inne nam nie smakują. Dobrze doprawione, nie zmieniają kształtu po podgrzaniu. Polecam
Wojciech Pszoniak
Smak z dzieciństwa , pychota , można jeść w nieskończoność .
Beata
Bardzo dobre, nie przypominają tych ze sklepu, dziecko zjadło ze smakiem.
Rafal
Bardzo smaczne parówki. Jadłem zarówno po ugotowaniu jak i na zimno. Za każdym razem smakowały wyśmienicie.
Paweł
Smaczne, Polecam
Małgorzata Szczerba
Bardzo smaczne,znikają szybko z lodówki:):):)!Polecam!
Aleksander Żurakowski
Rewelacja. Bardzo smaczne. Zamawiam kolejny raz.
Beata
Bardzo smaczne, polecam.
Ketosia
Super, jak w dawnych czasach u mamy!
Halina Pompowska
Paróweczki mniam!
Ketosia
Kupuję regularnie - są pyszne!
Lucyna
bardzo dobre,godne polecenia parówki,mało jem parówek ale mi smakują
Jerzy K
Były by dobre,gdyby były lepiej wymieszane(za dużo przypraw).
Jerzy K
Były by dobre,gdyby były lepiej wymieszane(za dużo przypraw).
Przem
Nie są złe, ale jednak do parówek z szynki dużo im brakuje. Kolejny raz chwalę za rewelacyjne opakowanie produktów. Czekam na porównanie z serdelkami, już niedługo :)
Bogdan Szczepański
Znakomite parówki. Polecam !