Sucha Krakowska wg W. Sataleckiego z 1912r. 400g

Projekt bez tytułu (25).png
  • promocja
Dostępność: 8
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 19,00 zł 20,00 zł 19.00
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 20,00 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Data przydatności do spożycia: 28.07.2024

Kiełbasa krakowska majstra masarskiego Wincentego Sataleckiego z Krakowa (zm. 1914), była produktem tradycji masarskich, jakie odziedziczył po przodku Janoszu, zmarłym w Koszycach w 1829. Przy ulicy Floriańskiej 6 w Kamienicy Sataleckich „Pod Okiem Opatrzności i dwoma barankami” mieścił się pierwszy zakład i sklep.

 

Sposób przygotowania powyższego gatunku kiełbasy jest następujący:

"Wyżyłkowane, chude mięso wieprzowe należy pokrajać w kostki wielkości 3 cm.kw.; jeżeli ma kiełbasa składać się również z mięsa wołowego, to kostki tego mięsa maja mieć wielkość 2 cm. kw. Pokrajane mięso trzeba zamarynować, dodając soli, saletry, cukru. Marynować go należy około dwóch dni, dopóki nie nabierze koloru różowego. Po wymarynowaniu należy mięso z przyprawą dobrze wymieszać, ażeby cząstki jego dobrze się pozlepiały. Dia lepszej spoistości kawałeczków mięsa można dodać mięsa wołowego, wymarynowanego, drobno posiekanego maszyną przez sitko o dziurkach 2-3 mm. i z odpowiednia ilością wody dobrze ręcznie lub maszynowo wymieszanego w ilości około 10%. Również należy dodać tłuszczu posiekanego w ładną kostkę wielkości około 5 mm kw., także około 10%. - Przygotowane mięso należy nadziać w kiszki szerokie, krając je na kawałki około 50 cm. W ten sposób wyrobione kiełbasy maja bardzo dobry smak i ładny wygląd."

 

Przyprawa na 100 kg mięsa: 2 kg soli, 15 dkg pieprzu, 3 dkg saletry, 3 dkg gałki muszkatołowej i główka czosnku.

 

Kiełbasa grubo rozdrobniona, wędzona, pieczona i suszona.

 

70 gram kiełbasy otrzymałem ze 100 gram mięsa.

 

     Skład:

  • mięso wieprzowe
  • mięso wołowe
  • pieprz czarny
  • czosnek suszony
  • gałka muszkatołowa
  • sól peklowa

 

Kiełbasę sucha krakowską pakuje próżniowo. 

 

Dane techniczne

Rodzaje Wędlin Kiełbasy
Wędliny drobiowe Nie
Grillowe Nie
Receptury PRL Nie
Przedwojenne Receptury Tak
Bez Konserwantów Nie

Opinie o produkcie (11)

Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

7 listopada 2022

Bardzo dobra kiełbasa, polecam

10 listopada 2022

Smaczna, dobrze doprawiona, pod pomidorka na kanapki - pycha. Polecam.

14 listopada 2022

Bardzo dobra, na pewno jeszcze kupię

15 listopada 2022

Kiełbasa smaczna, przyprawy dobrze dopasowane. Zamówię jeszcze nie raz. Polecam.

17 listopada 2022

Polecam

21 listopada 2022

Jedna z moich ulubionych wędlin, bardzo dobrze doprawiona. Polecam

13 grudnia 2022

Przepyszna kiełbasa na kanapki. Wyrazista w smaku.Przy następnym zamówieniu znajdzie się w moim koszyku.

27 maja 2023

Pyszności, nic tylko zamawiać i jeść:):):)

27 maja 2023

Bardzo dobra kiełbasa,na pewno zamówię następnym razem!

11 lutego 2024

Bardzo smaczna.

17 lutego 2024

Bardzo dobra,na pewno zamówię następnym razem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl