Sucha Krakowska wg W. Sataleckiego z 1912r. 400g

Opis
Data przydatności do spożycia: 16.02.2025
Kiełbasa krakowska majstra masarskiego Wincentego Sataleckiego z Krakowa (zm. 1914), była produktem tradycji masarskich, jakie odziedziczył po przodku Janoszu, zmarłym w Koszycach w 1829. Przy ulicy Floriańskiej 6 w Kamienicy Sataleckich „Pod Okiem Opatrzności i dwoma barankami” mieścił się pierwszy zakład i sklep.
Sposób przygotowania powyższego gatunku kiełbasy jest następujący:
"Wyżyłkowane, chude mięso wieprzowe należy pokrajać w kostki wielkości 3 cm.kw.; jeżeli ma kiełbasa składać się również z mięsa wołowego, to kostki tego mięsa maja mieć wielkość 2 cm. kw. Pokrajane mięso trzeba zamarynować, dodając soli, saletry, cukru. Marynować go należy około dwóch dni, dopóki nie nabierze koloru różowego. Po wymarynowaniu należy mięso z przyprawą dobrze wymieszać, ażeby cząstki jego dobrze się pozlepiały. Dia lepszej spoistości kawałeczków mięsa można dodać mięsa wołowego, wymarynowanego, drobno posiekanego maszyną przez sitko o dziurkach 2-3 mm. i z odpowiednia ilością wody dobrze ręcznie lub maszynowo wymieszanego w ilości około 10%. Również należy dodać tłuszczu posiekanego w ładną kostkę wielkości około 5 mm kw., także około 10%. - Przygotowane mięso należy nadziać w kiszki szerokie, krając je na kawałki około 50 cm. W ten sposób wyrobione kiełbasy maja bardzo dobry smak i ładny wygląd."
Przyprawa na 100 kg mięsa: 2 kg soli, 15 dkg pieprzu, 3 dkg saletry, 3 dkg gałki muszkatołowej i główka czosnku.
Kiełbasa grubo rozdrobniona, wędzona, pieczona i suszona.
70 gram kiełbasy otrzymałem ze 100 gram mięsa.
Skład:
- mięso wieprzowe
- mięso wołowe
- pieprz czarny
- czosnek suszony
- gałka muszkatołowa
- sól peklowa
Kiełbasę sucha krakowską pakuje próżniowo.
Dane techniczne
Rodzaje Wędlin | Kiełbasy |
Wędliny drobiowe | Nie |
Grillowe | Nie |
Receptury PRL | Nie |
Przedwojenne Receptury | Tak |
Bez Konserwantów | Nie |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
KRYSTYNA KOBIAŁKA
Bardzo dobra kiełbasa, polecam
Andrzej Gorgolewski
Smaczna, dobrze doprawiona, pod pomidorka na kanapki - pycha. Polecam.
. Zbigniew Wrona
Bardzo dobra, na pewno jeszcze kupię
Ewa R
Kiełbasa smaczna, przyprawy dobrze dopasowane. Zamówię jeszcze nie raz. Polecam.
Rafał Bławat
Polecam
Ewa Kamińska-Ciesielska
Jedna z moich ulubionych wędlin, bardzo dobrze doprawiona. Polecam
Elżbieta
Przepyszna kiełbasa na kanapki. Wyrazista w smaku.Przy następnym zamówieniu znajdzie się w moim koszyku.
Małgorzata Szczerba
Pyszności, nic tylko zamawiać i jeść:):):)
Małgorzata Szczerba
Bardzo dobra kiełbasa,na pewno zamówię następnym razem!
Kazimierz Winiarczyk
Bardzo smaczna.
Kazimierz Winiarczyk
Bardzo dobra,na pewno zamówię następnym razem.
Bogdan Szczepański
Zamówiona "była Sucha Krakowska wg. receptury J. Bialika z 1898 r. 350g" i chyba taką otrzymałem. Smaczna, znakomicie przyprawiona, niestety mało podsuszona. Tu opinii chyba nie da się dodać, bo teraz w ofercie jest "Sucha Krakowska wg W. Sataleckiego z 1912r. 400g". Gubię się już trochę w tych wersjach.