Sucha Krakowska wg W. Sataleckiego z 1912r. 400g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Data przydatności do spożycia: 28.07.2024
Kiełbasa krakowska majstra masarskiego Wincentego Sataleckiego z Krakowa (zm. 1914), była produktem tradycji masarskich, jakie odziedziczył po przodku Janoszu, zmarłym w Koszycach w 1829. Przy ulicy Floriańskiej 6 w Kamienicy Sataleckich „Pod Okiem Opatrzności i dwoma barankami” mieścił się pierwszy zakład i sklep.
Sposób przygotowania powyższego gatunku kiełbasy jest następujący:
"Wyżyłkowane, chude mięso wieprzowe należy pokrajać w kostki wielkości 3 cm.kw.; jeżeli ma kiełbasa składać się również z mięsa wołowego, to kostki tego mięsa maja mieć wielkość 2 cm. kw. Pokrajane mięso trzeba zamarynować, dodając soli, saletry, cukru. Marynować go należy około dwóch dni, dopóki nie nabierze koloru różowego. Po wymarynowaniu należy mięso z przyprawą dobrze wymieszać, ażeby cząstki jego dobrze się pozlepiały. Dia lepszej spoistości kawałeczków mięsa można dodać mięsa wołowego, wymarynowanego, drobno posiekanego maszyną przez sitko o dziurkach 2-3 mm. i z odpowiednia ilością wody dobrze ręcznie lub maszynowo wymieszanego w ilości około 10%. Również należy dodać tłuszczu posiekanego w ładną kostkę wielkości około 5 mm kw., także około 10%. - Przygotowane mięso należy nadziać w kiszki szerokie, krając je na kawałki około 50 cm. W ten sposób wyrobione kiełbasy maja bardzo dobry smak i ładny wygląd."
Przyprawa na 100 kg mięsa: 2 kg soli, 15 dkg pieprzu, 3 dkg saletry, 3 dkg gałki muszkatołowej i główka czosnku.
Kiełbasa grubo rozdrobniona, wędzona, pieczona i suszona.
70 gram kiełbasy otrzymałem ze 100 gram mięsa.
Skład:
- mięso wieprzowe
- mięso wołowe
- pieprz czarny
- czosnek suszony
- gałka muszkatołowa
- sól peklowa
Kiełbasę sucha krakowską pakuje próżniowo.
Dane techniczne
Rodzaje Wędlin | Kiełbasy |
Wędliny drobiowe | Nie |
Grillowe | Nie |
Receptury PRL | Nie |
Przedwojenne Receptury | Tak |
Bez Konserwantów | Nie |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
KRYSTYNA KOBIAŁKA
Bardzo dobra kiełbasa, polecam
Andrzej Gorgolewski
Smaczna, dobrze doprawiona, pod pomidorka na kanapki - pycha. Polecam.
. Zbigniew Wrona
Bardzo dobra, na pewno jeszcze kupię
Ewa R
Kiełbasa smaczna, przyprawy dobrze dopasowane. Zamówię jeszcze nie raz. Polecam.
Rafał Bławat
Polecam
Ewa Kamińska-Ciesielska
Jedna z moich ulubionych wędlin, bardzo dobrze doprawiona. Polecam
Elżbieta
Przepyszna kiełbasa na kanapki. Wyrazista w smaku.Przy następnym zamówieniu znajdzie się w moim koszyku.
Małgorzata Szczerba
Pyszności, nic tylko zamawiać i jeść:):):)
Małgorzata Szczerba
Bardzo dobra kiełbasa,na pewno zamówię następnym razem!
Kazimierz Winiarczyk
Bardzo smaczna.
Kazimierz Winiarczyk
Bardzo dobra,na pewno zamówię następnym razem.